Farmári vysypali pred budovu Európskej komisie vlečku hnoja

13.12.2012 Bratislava

Bratislava 12. decembra (TASR) – Slovenskí farmári a potravinári z celej republiky, zorganizovaní Agrárnou komorou Slovenska (AKS) a Potravinárskou komorou Slovenska (PKS), sa dnes o 10. hodine zišli na protestnom zhromaždení pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na Dobrovičovej ulici v Bratislave. Protestovať prišli proti nespravodlivo nastaveným dotačným schémam spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, ktoré majú pretrvať aj v novom programovom rozpočtovom období 2014 až 2020. Protestný pochod smeroval pred budovu Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku.

"Návrh spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na roky 2014 až 2020 so žiadnym vyrovnaním dotácií nepočíta. Sľub EÚ o rovnakých podmienkach už neplatí. My sa s tým máme vyrovnať? V mene AKS vám chcem oznámiť, že sa s tým nechceme uspokojiť a odmietame sa s doterajším stavom vyrovnať," oslovila niekoľko stoviek protestujúcich farmárov a potravinárov predsedníčka AKS Helena Patasiová.

"Naši farmári už dlhé roky trpia nerovnosťou dotácií, keď už často s vypätím síl a často aj márne bojujú na spoločnom európskom trhu s bohatšie dotovanými farmármi z krajín západnej Európy. Našich farmárov ubúda - stále menej ľudí je ochotných bojovať tento nerovný a nespravodlivý boj. Mnohí z nás preto už roky čakajú na rok 2014 v nádeji, že konečne začne fungovať spravodlivý a čestný trh, na ktorom víťaz nebude stanovený poberaním vyšších dotácií, ale kvalitou a efektivitou," zdôraznila Patasiová.

Vstup Slovenska do EÚ bol podľa slov prezidenta PKS Daniela Poturnaya od začiatku rokovaní poznačený diskriminačným prístupom. "Vstup Slovenska do EÚ neznamenal vstup rovnoprávnej krajiny. Naopak, spolu s 9 ďalšími štátmi sme boli onálepkovaní ako menejhodnotný štát, ktorý nemá nárok na rovnaké dotácie. A aj tieto nižšie peniaze mohli byť uvoľňované len postupne. Na naše námietky nám bolo Bruselom sľubované, že od roku 2014 sa dotácie pre poľnohospodárov vyrovnajú. Lenže tento gentlemanský sľub už dnes neplatí a na vyrovnanie dotácií s EÚ-15 máme čakať ešte najmenej 14 rokov," spresnil Poturnay.

"To, či nový prísľub po 14 rokoch v Bruseli dodržia, v tejto chvíli nevie nikto. Pýtame sa vyjednávačov za SR: Dohodli ste vôbec nejaký termín, od ktorého by sa dotácie medzi starými a novými členskými krajinami EÚ mali vyrovnať? Alebo môžeme čakať, že o 14 rokov si z nás Brusel znovu spraví bláznov a ďalej predĺži doterajšiu diskrimináciu?" spýtal sa prezident PKS.

"Absolútne sa stotožňujem s vašimi požiadavkami. Vaše požiadavky sú legitímne, oprávnené a nie sú nad rámec ani na úkor ostatných poľnohospodárov EÚ. Je chybou politikov v Bruseli, že chcú znovu naštartovať dvojrýchlostnú ekonomiku v EÚ. Ak EÚ stále deklaruje, že vytvára rovnosť, spravodlivosť a jednotný prístup voči všetkým, dnes pri predstavení CAP môžeme jednoznačne povedať, že tomu tak nie je," reagoval pred protestujúcimi farmármi minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).

Pripomenul, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo podľa posledného návrhu, ktorý EK predstavila 12. októbra 2011, podľa neho hovorí o tom, že v EÚ sú "krajiny rovné a krajiny rovnejšie". "Pre prípad redukcie rozpočtu CAP máme pripravený náhradný plán, ktorý spočíva v tom, že slovenskí poľnohospodári musia mať pre roky 2014 až 2020 rovnakú platbu, ako majú okolité susedné štáty," spresnil.

"Ak sa nám to nepodarí, máme pripravený náhradný variant, podľa ktorého Slovensko bude ochotné vzdať sa iných finančných prostriedkov, ktoré SR dostáva v rámci rozpočtu EÚ a vyrovnať rozdiel na priame platby pre farmárov. To by malo zabezpečiť, aby farmári od nového programového obdobia mali rovnaké platby na plochu, ako majú okolité štáty," dodal Jahnátek.

RÚZ: Podporuje požiadavky AKS a PKS na zastavenie diskriminácie farmárov v SR

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) podporujú požiadavky Agrárnej komory Slovenska (AKS) a Potravinárskej komory Slovenska (PKS) na zastavenie diskriminácie slovenských poľnohospodárov po roku 2014 a vyrovnanie dotácií EÚ do agrosektora.

"Zamestnávatelia očakávajú, že naša vláda bude v Bruseli razantne obhajovať požiadavky slovenských poľnohospodárov a potravinárov a nedopustí ich ďalšiu diskrimináciu," uviedol ďalej k dnešnému protestu poľnohospodárov a potravinárov generálny sekretár RÚZ Martin Hošták.

Zamestnávatelia z RÚZ považujú súčasnú situáciu v agrosektore na Slovensku za neúnosnú. "V dôsledku diskriminačnej dotačnej politiky EÚ v tomto sektore dramaticky klesá počet pracovných miest a naša krajina postupne stráca na sebestačnosti v produkcii poľnohospodárskych surovín a potravín. Napriek prísľubom Bruselu o odstránení diskriminácie slovenských poľnohospodárov návrh reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) na roky 2014 až 2020 aj naďalej počíta s nižšími priamymi platbami pre slovenských poľnohospodárov."

EÚ taktiež okrem nedorovnaných priamych platieb navrhuje zaviesť takzvaný "capping", čiže krátenie priamych platieb a tzv. stropovanie výšky dotácie podľa veľkosti farmy. Tým sa má obmedziť maximálna výška dotácie pre väčšie farmy, čím sa naďalej budú zvýhodňovať farmy zo starých členských štátov EÚ. Popri tomto Brusel tiež navrhuje ďalšie opatrenia ako napríklad povinné zazelenenie tzv. greening, ktoré našich poľnohospodárov tak isto dostávajú do konkurenčnej nevýhody.

"Zamestnávatelia združení v RÚZ preto žiadajú vládu SR, aby vyvinula maximálne úsilie na obranu záujmov Slovenska s cieľom dosiahnuť rovnoprávnosť v dotáciách pre slovenských farmárov," dodal Hošták.

R. Sulík: Situácia poľnohospodárov je neúnosná, SaS podporuje ich protest

Ešte nikdy v novodobej histórii Slovenska nebili slovenskí poľnohospodári a potravinári tak na poplach, ako v týchto dňoch. Tvrdí to predseda opozičnej SaS Richard Sulík. "Situácia je už dnes neúnosná. Strana SaS podporuje protest poľnohospodárov," vyhlásil dnes na brífingu na pôde Národnej rady (NR) SR.

Reagoval tak na dnešné protestné zhromaždenie pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, na ktorom sa zišli farmári a potravinári z celej republiky, zorganizovaní Agrárnou komorou Slovenska (AKS) a Potravinárskou komorou Slovenska (PKS). Protestovať prišli proti nespravodlivo nastaveným dotačným schémam spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ktoré majú pretrvať aj v novom programovom rozpočtovom období 2014 až 2020.

Opozičná strana podľa Sulíka už niekoľko týždňov vyzýva ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD), aby začal konať a dôrazne rokoval v Bruseli o podpore slovenských poľnohospodárov. "Teraz je to obdobie, kedy sa niečo dá vyjednať. O pár týždňov či mesiacov už môže byť neskoro," upozornil šéf liberálov.

Dnešný protest bol podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka úplne oprávnený, pričom však za problémy poľnohospodárov nemôže iba EÚ. "Leví podiel na tejto situácii má dnešná reprezentácia ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jahnátkom, ktorá dlhodobo nekoná. Nekoná prakticky odo dňa, kedy na jar tohto roka dostala dôveru voličov," myslí si opozičný poslanec.

"Minister Jahnátek nebude komentovať vyjadrenia pána Sulíka a Galka, reprezentantov SaS, ktorá ako slon v porceláne dokázala odvolať sama seba z vlády. Minister chce podať objektívnu informáciu o tom, ako sa vyvíjala poľnohospodárska podpora priamych platieb pre slovenských poľnohospodárov pre programové obdobie 2014 až 2020," uviedla v reakcii na vyjadrenia SaS tlačová tajomníčka rezortu pôdohospodárstva Zuzana Gulová.

Pripomenula, že nová spoločná poľnohospodárska politika EÚ bola predstavená Slovensku 12. októbra 2011, čiže v období vlády Ivety Radičovej, kedy rezort pôdohospodárstva viedol Zsolt Simon a strana SaS bola poslušným koaličným partnerom. "V roku 2011 nebol na čele tohto rezortu Ľubomír Jahnátek," zdôraznila.

"Súčasné vedenie MPRV SR otváralo problém výšky priamych dotácií pre Slovensko na každom zasadnutí, ale vzhľadom na to, že Európska komisia trvala na svojom pôvodnom stanovisku, výška priamych platieb zostala uzavretá. Priestor na vyjednávanie sa otvoril až pri poslednom summite premiérov EÚ-27, ktorý bol pred dvoma týždňami. Súvisel s požiadavkou niektorých členov EÚ znížiť rozpočet EÚ o 110 miliárd eur," podotkla.

To bol podľa nej moment, kedy Slovensko využilo príležitosť a znovunastolilo svoju požiadavku troch priorít - Jaslovských Bohuníc, zrýchlenej konvergencie a rovnakých podmienok pre poľnohospodárov. "MPRV SR sústredilo svoju aktivitu na zmiernenie zle nastavených podmienok pre poľnohospodárov a presadzuje vyrovnanie priamych platieb pre poľnohospodárov v rámci V4 a Rakúska," dodala.
 

Vyberte región